ASSI: Maksullinen pysäköinti

Ei viikkoa ilman pysäköintikeskustelua!

Kuluvalla viikolla Hämeen Sanomista on saanut lukea Assin projektijohtaja Petrus Kukkosen kommentit tulevan uuden Ahveniston sairaalan pysäköinnistä.

”Ei ole olemassa ilmaista pysäköintiä. Jokaisen pysäköintipaikan perustaminen ja ylläpito maksaa.” – Petrus Kukkonen (lainaus Hämeen Sanomista)

Tämähän ei varmasti yllättänyt ketään, kyllähän jokainen maalaisjärjellä ajatteleva tajuaa sen, ettei parkkipaikkojen tekeminen ilmaista ole. Kysymyshän on enemmänkin tahtotilasta, halutaan ulkopuolinen maksaja pysäköintipaikoille joka sitten repii sijoituksensa takaisin sairaalaa tarvitsevien terveiden ja sairaiden ihmisten kustannuksella.

Oma lapsemme syntyi sektiolla 24.08.2017, olimme n. 5 päivää sairaalassa. Saimme synnytysosastolta pitkäaikaispysäköintiluvan jolloin ei tarvinnut kiekkoa käydä siirtelemässä. Olin enemmän kuin tyytyväinen järjestelyyn, tämän kruunasi vielä synnytysosaston asiantunteva ja hyvä palvelu.

Synnytyksen jälkeen toki seurasi ”sairaalamaksu” jossa riitti hetkeksi pienituloiselle maksettavaa mikäli tähän olisi tullut vielä lisäksi 5 päivän pysäköintimaksu niin olisi kyllä tiukille ottanut.

Joku todennäköisesti perustelee tämän niin, että pitkäaikaispysäköinti tulee halvemmaksi kuin perusmallinen tuntipysäköinti. Voi olla, mutta varmasti olisi 5 päivän ajalta tullut maksamaan 50-150 euroa. Riippuen tosiaan siitä, että minkälaiset pysäköintihinnat tulevat olemaan.

Kun kyseinen lapsi syntyi, asuimme Valkeakoskella. Asuinpaikkamme perusteella TAYS ja KHKS olisivat molemmat olleet mahdollisia vaihtoehtoja.

Miksi me valitsimme KHKS:n emmekä TAYS:ia?

  1. Olemme molemmat syntyneet Hämeenlinnassa, joten luontevaa oli tulla tänne myös oma lapsi saattaa maailmaan. Toki vahvasti vaimon puolelta sukulaiset yrittivät meitä saada TAYS:iin, mutta pidimme päämme ja tulimme Hämeenlinnaan synnyttämään.
  2. Pysäköinti, kuten arvata saattaa niin TAYS:issä maksaa pysäköinti ja yhdet pysäköintisakot sieltä aikanaan ottaneena, vaihtoehto ei houkuttanut.

Muutaman viime vuoden aikana kun olen asunut Riihimäellä, Järvenpäässä, Tampereella, Turengissa, Valkeakoskella niin olen törmännyt maksullisiin pysäköinteihin PK-seudulla ja Tampereella erityisen paljon. Tiedän ja varmasti moni muukin tietää sen, ettei Helsingin alueen tai Tampereen sairaalalla ole ilmaista pysäköintiä. Poislukien muutamien osastojen 30 min paikkoja. Nämä paikathan ovat vain ns. saattoliikenteelle, mikäli hoitoon hakeudut niin näihin paikkoihin ei kannata auto jättää. Sakot tulevat varmasti jos ei kaupungin muistamana niin viimeistään parkkipaten avustuksella.

Tämä maksullisen pysäköinnin surullisin puoli on siinä, että se iskee kaikista kovimmin pieni ja keskituloisiin silti eniten pienituloisiin jotka sairaalaa yleensä eniten käyttävätkin.

Eikös nuo sairaalamaksutkin hetki sitten taas nousseet?

Itse näen asian niin, että Assi-hankkeella ei ole tahtotilaa tarjota sujuvaa kiekkopysäköintiä mikä helpottaisi sairaalassa asioimista paljon.

Assi-hankkeen arvioitu kokonaisbudjetti on 380 miljoonaa, joten pysäköinninhinta kokonaisbudjetista olisi noin 5%. Loppujenlopuksi veronmaksajathan pääosin koko hankkeen maksavat, vaikka raha pyöriteltäisiin mitä eriskummallisten reittien kautta.

Hämeenlinna tuntuu sahavan koko ajan itseään jalkaan ja entistä syvemmälle. Hämeenlinnan kova vetovoima tekijä on ollut vuosia helppo ja sujuva arki, joka on murentumassa poliittisin päätöksin ja nyttemin myös Assi-hankkeen ansiosta. Toki Hämeenlinna sahaa itseään jalkaan muutenkin kuin pysäköimällä, mutta me suomalaiset olemme autoilevaa kansaa.

Omalta osaltani jos ja kun joskus joudun tulevaa sairaalaa käyttämään niin aion protestoida maksullista pysäköintiä vastaan. Toisin sanoen en tule pysäköimään Ahveniston uuden sairaalan maksullisella pysäköintipaikalla. Toivon myös, että mahdollisimman moni muu aikoo tehdä samoin, minulle alkaa pikku hiljaa riittämään tämä pakottaminen jota tulee koko ajan joka tuutista.

Taas kerran herrat kävelevät pankkiin nauraen, kun köyhää kyykytetään.

2 kommenttia artikkeliin “ASSI: Maksullinen pysäköinti”
  1. Janne Liukkonen sanoo:

    se on jännä kun ainut mahdollisesti tuottava parkkihalli annetaan yksityiselle 😉

  2. Eero Heikkinen sanoo:

    Oli aikomus kirjoittaa tulevan sairaalan yksityistettävistä parkkipaikoista. Tietenkin maksullisista eli bisneksestä. Mahdollisesti kansainvälisestä sijoituksesta. Hyvä tuottoisesta kun on pakko maksaa – sairaan. Vertaa asemalle toivotuista ilmaisista paikoista.

    Edellä on hyvä esitys asiasta joten tämä maininta riittänee ilmaisemaan kantani tasaverotyyppisistä yhteiskunnan maksuista.

css.php